SİNOP BOYABAT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Boyabat´ta Mesleki Eğitim ile İlgili Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Çıraklık Eğitiminin tanıtılması kapsamında 06 Haziran tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Boyabat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Bülent DAĞTEKİN Başkanlığında toplantı yapıldı.
Boyabat´ta Mesleki Eğitim ile İlgili Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Çıraklık Eğitiminin tanıtılması kapsamında 06.06.2017 tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı solununda Boyabat Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Bülent DAĞTEKİN başkanlığında toplantı yapıldı. 

 


Toplantıya ortaokul müdür yardımcıları ve rehber öğretmenler katıldı. Toplantı sonucunda Teog tercihi yapmayan 8. Sınıf öğrencilerini e-okul sisteminden Mesleki Eğitim Merkezine aktarılacağı belirtildi.  Bu Öğrencilere Mesleki Eğitimin tanıtılması kararlaştırıldı.

Bilindiği gibi son yapılan değişikliklerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alındı ve çıraklık ve kalfalık eğitim sürelerini birleştirerek toplam eğitim süresi 4 yıl olarak belirlendi.



Mesleki Eğitim uygulama kapsamına alınan meslek dallarında çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek amacıyla açılan MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ sanayinin ve hizmet sektörünün  ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü  yetiştirir.


 ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINA ALINMIŞTIR.

Öğrencilerimiz en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olduktan sonra lise eğitimi yerine Mesleki Eğitim Merkezlerinde (Çıraklık Eğitim Merkezleri) eğitim hayatına devam edebilme hakkını kazanmışlardır.

Böylece çırak bulmada sıkıntı yaşayan esnaf, sanatkâr ve sanayicimizin çırak ihtiyacının karşılanmasında büyük bir kolaylık sağlanmıştır.

Çıraklarımızın örgün eğitimdeki öğrencilere sağlanan bütün haklarından yararlanmaları sağlanmıştır.
2. İŞVEREN TARAFINDAN ÇIRAKLARA VE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE ÖDENECEK BECERİ EĞİTİMİ VE STAJ ÜCRETLERİNİN 3’TE 2’Sİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR.

20’den az işçi çalıştırılan işletmelerde 254,15 TL si devlet tarafından işverenin hesabına yatırılmaktadır.
20’den fazla işçi çalıştıran işletmelerde 127,07 TL si devlet tarafından işverenin hesabına yatırılmaktadır.

3-ÇIRAK ÖĞRENCİLERİN İŞ KAZASI, MESLEK HASTALIĞI VE HASTALIK SİGORTALARI PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANARAK SOSYAL GÜVENCE ALTINA ALINIR.

Milli Eğitim Bakanımız İsmet YILMAZ imzalı uygulama açıklamalarında;

6764 Sayılı kanunun Uygulanması;
09.12.2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla;
Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmış buna ilişkin görev hizmetler Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülmeye başlandı.

Bu değişiklikler kapsamında;
1- Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrenciler diploma alabilmek için Bakanlıkça Belirlenen fark derslerini öğrenimleri süresince alabilecekleri gibi ustalık belgesini aldıktan sonra açık öğretim kurumları yoluyla da tamamlayabilecekler.

Kayıt yenileme ve yeni kayıt;
2- 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı çalışma takviminde belirtildiği şekilde ocak ayı içerisinde mesleki eğitim merkezlerine yeni öğrenci kaydı ve daha önce mesleki eğitim merkezinde çıraklık eğitimini yarıda bırakanların kayıt yenileme işlemleri yapılacak.

3- Staj yapan öğrencilere de işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler gibi ücret ödenecek ve staj bitiminde yılsonu beceri sınavı esaslarına göre staj bitirme sınavı yapılacak… 

4-2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olmamak üzere ücret ödenecek.

İşyeri ve okula yapılacak devamsızlıklarda her gelmediği gün için Devlet katkısından 1/30 oranında kesinti yapılacak.

5-Denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okul mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlandı.

6- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45 inci maddesinde yapılan değişiklikle sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmış, katsayı uygulaması başlamıştır…


Boyabat Mesleki Eğitim Merkezinde 2017 çırak öğrenci kayıtlarının başladı, zorunlu eğitime geçiş ve sağlanan yeni avantajlarla okulumuz daha cazip hale geldi, idareci ve öğretmenle eğitim öğretime devam edildiğini, Haziran Dönemi Kalfalık-Ustalık sınavlarına müracaatın önceki dönemlere göre arttığını belirtti. 

MYK kamu spotlarında da belirtildiği üzere denetimlerde belgesi olmayanların sorgulanacağını bu nedenle denklik ve diğer belgeler için merkeze müracaat edilmesi gerektiğini cezai işlemlerden vatandaşın kurtulması için bilgilendirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Öğretmen ve çırakların seminerlerle bilgilendirildiğini, İSG eğitimlerinin aralıksız devam ettiğini belirterek çırakların bu konuda belgelendirildiğini söylediler.
Denklik başvurularının devam ettiği, ustalık Kalfalık sınavlarının 12 Haziran 2017 de başlayacağını, Usta Öğreticilik Eğitimlerinin başvurular doğrultusunda açılarak esnafın mağdur olmasının önüne geçildiğini, belirtildi.



2017 yılı itibarıyla başlayan çırak kayıtlarında;
Örgün öğretim dışına çıkan veya örgün öğretime devam etmek istemeyenlerin Mesleki Eğitim Merkezimize yönlendirilebileceğini, Çıraklık kaydı ve sözleşme imzalanması sağlanarak iş yerinde çalışacaklarını sigortasının devletçe ödeneceğini belirtti.

Camikebir Mahallesi Panayır Tepe Caddesi Boyabat Sinop - 0368 315 25 15

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.